Tarkibi
Pryanik tayyorlash uchun sizga quyidagilar kerak bo’ladi: shakar – 370 g; suv – 100 ml; un – 480 g; soda – 2 g; pishirish kukuni (razrexliter) – 2 g; limon kislotasi – 1 g; sariyog ‘- 50 g; tuxum – 1 dona; ziravorlar aralashmasi (корица, мускатный орех, кардамон, душистый перец, бадьян, имбирь, черный перец) – 4 g; Yaltiroq uchun: tuxum – 1 dona; shakar pudrasi- 50 g; suv – 1-2 osh qoshiq.
Pishirish bosqichlari
Kerakli ingredientlarni tayyorlang.
20 gramm shakarni qalin devorli tapaga yoki qozonga to’king va aralashtirmasdan uni o’rta olovda eritib oling. Shakar butunlay erishi va qorayishi kerak.
Tapani issiqdan olib tashlang va 100 ml qaynoq suv quying.
Barcha kerakli ziravorlarni birlashtiring.
Qolgan 350 gramm shakar va ziravorlarni tapaga quying, kichik olovga qo`ying. Shakar to’liq eriguncha aralashtiring.
Massa qaynatilmasligi kerak.
Tapani issiqdan olib tashlang va 180 gramm un qo’shing. Har bir narsani yaxshilab aralashtiring. Un butunlay tarqalib, bo’laklarni qoldirmasligi kerak.
Eritilgan sovutilgan yog’ni bitta tuxum bilan birlashtirib, bir hil massaga urib oling. Siz buni qo’lda qilishingiz yoki mikserdan foydalanishingiz mumkin.
Tuxum yog’i massasini shakar va un aralashmasi bilan tapaga quying.
Va darhol pishirish kukuni (razrexritel), soda, limon kislotasini quying va qismlarga qolgan 300 gramm unni qoshishni boshlang.
Har un qo’shilgandan keyin yaxshilab aralashtiring. Keyin xamir yumshoq bo’ladi.
Elastik xamir bo`lgunga qadar aralashtiring. Bu xamir qo`lga yopishmaydigan bo’ladi.
Xamirning umumiy qismidan 45 gramm og’irlikdagi xamir bo’lagini olib va undan ikkala kaft orasiga to’p shakl xosil qiling. Xuddi shunday, qolgan xamirdan to’plar hosil qiling. Pishirish idishini pishiriq qog’ozi bilan yoping va ustiga xamirning yuvilgan sharlarini qo’ying (bir-biringizdan bir oz masofada).
Oldindan qizdirilgan pechda 15 daqiqa davomida 220 daraja haroratda pishiring.
Yaltiroqni tayyorlash uchun tuxumni oqsil va sarig’ga bo’lish kerak, shunda oqsilga bir tomchi sarig’i ham tushmaydi, aks holda u tik ko’pikda ishlamaydi. Mikserdan foydalanib, oqsilni yumshoq massaga urib, shakar pudrasini quying.
Mayonez ko`rinishini olgunga qadar urishni davom eting (bu 5-7 daqiqa davom etadi). Keyin bir osh qoshiq sovuq suv quying va silliq bo’lguncha aralashtiring. Agar massa qalin bo’lib qolsa – yana bir qoshiq suv qo’shing.
Har bir pryanikni oqsil bilan yog’lang. Pryaniklarni moylashdan oldin to’liq sovutilishi kerak. Aralashmani quritish uchun ularni 30 daqiqaga qoldiring.
Pryaniklar juda nozik, xushbo’y va mazali bo`ladi.
Sinab ko’rishing va ishonch hosil qiling! Sizni ishontirib aytamanki, siz befarq qolmaysiz.
Yoqimli ishtaha! Mehr bilan pishiring!